sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Swatchaus

Paljon puhutusta aiheesta ajattelin kirjoitella miten, mihin ja minne swatchaan lakkani. Swatchaushan on oikea sanahirviö, ja yritin miettiä olisiko tälle mitään järkevää suomennosta? Ei ainakaan tule mieleeni? Sanakirjan mukaan puhutaan kankaiden swatchauksesta, mallitilkuista. Sama pätee kynsilakkoihin, eli malleiksi niitä lakataan kynsitikuille tai kiekoille. Niin ne on helposti saatavilla vertailuun tai kokeiluun sopiiko juuri tämä lakka nyt suunnitelmiin, sopiiko sävyt yhteen ja niin edelleen. Mutta tosiaan näiden mallitikkujen tekokin on aika työlästä, ja tässäpä kerron miten minä tämän homman hoidan.

Käytän tikkuja, jotka on tilattu eBaysta BuyInCoins nimiseltä myyjältä. Toiset tilaavat tikut suoraan ko. myyjän verkkokaupasta ilman eBayta. Tikut on edullisia, ja omiin tarpeisiini riittävän laadukkaita. Toimitusaika vaihtelee, ja on välillä turhan pitkä. Itse yritän nyt pitää tikkuja varastossa ettei tikuttamattomat lakat jää parveilemaan pöydille.

Käytän apunani tarjottimia, ihan sillä että saan tarjottimen lakkoineen ja tikkuineen siirrettyä sivuun, koska kaikki datailuni ja lakkailuni ja harrastamiseni tapahtuu yhden pöydän ääressä, tietokonepöytäni. Niinpä tarvikkeet täytyy saada syrjään jotta voin puuhailla taas muuta.

Lakat on tarjottimella, samoin tikut. Tikut lakataan, itse käytän värilakkoihin kahta kerrosta. Tämä siksi että näen suoraan kuinka peittävä lakka on kahdella kerroksella, jos tikusta kultaa pahasti läpi, kynnelle saattaa joutua laittamaan sitten sen kolmannen ja jopa neljännen kerroksen, josta en lainkaan pidä. Päällilakkoja eli glittereitä tai toppereita laitan myös kaksi kerrosta, useimmat laittavat näitä vain yhden kerroksen. En oikein osaa perustella valintaani käyttää kahta kerrosta, muuta kuin sillä että kahta kerrosta laitan niitä värilakkojakin.
Kun tikut on lakattu, siirrän tajottimen syrjään useimmiten odottamaan seuraavaa päivää, jolloin jatkan hommaa. Saattaapi ne odotella siellä viikonkin. Tässä alla on nyt sopivasti essencen Superheroes kokoelman lakat, tässä näkee mukavasti kokoelman moninaisuuden. Tykkään itse tällaisista kokoelmista jossa on monenmoisia erilaisia lakkoja mukana. Tässä kokelmassa eritoten tuo termolakka kiehtoi, kynsille en ole ehtinyt vielä koitella tätä.

Ensimmäisellä tikulla on 01 Fantastic Girl ja tämä on termolakka eli se vaihtaa väriä lämpötilan mukaan. Seuraavaksi 02 The Incredible, hiekkalakka, tai tekstuurilakka. Suoraan korkista suomennettuna hiekkaefekti. Seuraavalla tikulla on 03 Power Girl, korkissa lukee oil slick effect, ja pakko tunnustaa etten tiedä yhtään mitä tämä tarkoittaa. Toki sen voi suomentaa, öljyläikkä efekti. Seuraavana on 04 Super, man!, tässä hopeisessa lakassa näkyy olevan irtoglitteriä joissa on se holoefekti. Seuraavana 05 Wonder Wow! Man! 'like a liquid gold', mielestäni lakka ei vastaa tekstiä kyllä ollenkaan. Mutta se on vain minun mielipiteeni. Viimeisenä 06 The Awesome, galaxy flakes lakka, toisin sanoen glitteri.

Seuraavaksi tikut pitää nimetä. Laitan tikkuun teippiä koko varren matkalle, leveys ei ihan tikkuihin natsaa joten jätän sen ylhäältä reilusti yli, ja käännän tikun varren takapuolelle.

Sitten tikkuun kirjoitetaan nimi. Käytän ihan normaalia cd tussia tähän. Essencen minikokoelmille minulla on oma rengas jossa säilytän ne, ja merkitsen tikkuun kokoelman nimen lyhennettynä sopivilla kirjaimilla. SH=Superheroes, tikkuun tulee myös numero ja lakan nimi.

Seuraavaksi nämä tikut pitäisi sitten saada säilytykseen, toiset käyttävät tikkujen mukana tulevia metallisia pultteja, mutta monet kokevat nämä todella hankaliksi kun sinne pitäisi lisätä tai sieltä poistaa tikkuja. Olen samoilla linjoilla, ja säilytän tikkuni saranarenkaissa, niitäkin tilaan eBaysta. Saranarenkaita käytetään scrapbookingissa, en tiedä miten, mutta se auttaa hakusanana etsimään renkaita eBaysta. Ennen kuin saan tikut järjestettyä renkaisiinsa, ne saattavat lojua melko kauan työpöydälläni omassa tarkoitukseen varatussa purkissaan.

Kun sitten järjestän aikaa järjestää tikut renkaisiinsa, ne pääsevät roikkumaan muistitauluni ylänurkkaan, ainakin toistaiseksi. Olen suunnitellut niille kyllä jo uuden paikan ihan tässä työpisteeni läheisyydessä. En vain ole saanut aikaiseksi. Yllätys.

Tilasin vastikään renkaita juuri lisää, koska kaikille lakkamerkeille ei riitä renkaat enää, ja toiset renkaat pursuavat jo lähes yli. Koska tikut ja renkaat ovat kuitenkin melko edullisia, ajattelin alkaa tikuttamaan jo toista kierrosta lakkojani niille, koska en osaa päättää miten ne olisi käytännöllisintä tai järkevintä järjestää renkaisiin. Eli väreittäin, vai merkeittäin. Tällä hetkellä omani ovat merkeittäin. Meinasin sitten repäistä ja tehdä kaksi settiä, järjestää ne molemmilla tavoilla! Saapi nähdä tuleeko toteutettua.

4 kommenttia :

 1. Pakko kysyä, että millä nimellä noita saranarenkaita löytyy? Olen pääni miettinyt puhki mistä noista saisi Suomesta, kun en ole keksinyt englanninkielistä nimeä. x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis suomeksi en keksi nimeä, englanniksi loose leaf binder ring hakusanaksi eBayhin niin löytyy. :) Tärkeää on muistaa tarkistaa koko, ettei tilaa liian pieniä. Laitan tähän linkin mistä tilasin, mutta linkkikin vanhenee kun tuote poistuu myynnistä: http://www.ebay.com/itm/390496584022?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

   Poista
 2. vitsi mä oon failannu tänkin niin hienosti, en oo enää vaan jaksanu tikutella lakkoja :D Jotenkin ei vaan saa aikaseks. HUOH ;D

  VastaaPoista